چگونه خانه خود را سبز کنيم؟
وسايل موردنياز براي داشتن يک خانه سبز: قلممو و فرچه رنگ، سطل، تينر، مقداري زيادي رنگ سبز و دست نگهداريد. شوخي کردم! اگر فکر ميکنيد قرار است به شما ياد دهم قلممو به دست گرفته و خانه را به رنگ سبز نقاشي کنيد، سخت در اشتباهيد. در اين مطلب نه از رنگ و تينر و قلممو خبري هست و نه از نقاشي!
هدف اين مطلب چيست؟
هدف اين مقاله آشنا کردن شما با سبک جديدي از طراحي دکوراسيون داخلي به نام طراحي داخلي سبز است. طراحي داخلي سبز، معماري سبز يا معماري پايدار يک سبک طبيعتگرايانه محسوب ميشود. اين سبک طراحي که به آن طراحي بيوفيليک هم ميگوييم، خانهي شمارا به مکاني آرامشبخش و صميمي تبديل ميکند. همچنين مزاياي ديگري هم دارد که در ادامه خواهيد ديد.
در اين مطلب قرار است که کمي دربارهي طراحي داخلي سبز ياد بگيريم. با المانهاي معماري سبز آشنا شويم و بفهميم که چگونه ميتوانيم با کمترين دردسر يک خانه سبز داشته باشيم. در اين مقاله ميخواهم به شما بگويم که:
"اگر روياي زندگي در دل طبيعت، در جوار گياهان و در محيطي سرسبز داريد، رويايتان آنقدرها هم دور نيست."
من به شما ياد ميدهم که چگونه به سادهترين شکل ممکن طبيعت را به دل خانه خود بياوريد. براي گرفتن کلي ايده سبز تا انتها با من همراه باشيد.
خانه سبز کجاست؟
خانه سبز هرکجا ميتواند باشد. مثلاً خانهي من؛ يا خانه شما، حتي خانه دوستتان! منظورم از خانه سبز خانهاي است که بهوسيلهي گياهان و عناصر طراحي داخلي سبز احاطهشده. يک خانه سبز نهتنها مکاني مناسب براي زندگي خانواده است، که جايي مناسب براي گياهان هم بايد باشد. درواقع قرار نيست بهتنهايي در خانه سبز زندگي کنيد چراکه همخانههاي مهرباني در کنار شما زندگي ميکنند.
خانه سبز ميتواند يک خانه استاندارد باشد. يعني در ساخت آن از مواد آلودهکننده محيطزيست يا مواد غيرقابل بازيافت استفاده نشده باشد. در علم معماري سبز براي افزايش سرانه فضاي سبز شهري، راههاي خوبي وجود دارد. مثلاً محوطهسازي در فضاهاي غيرقابل استفاده و مطرود مثل تراس، پشتبام، ديوار و سقف منازل. رعايت اين موارد در ساخت و طراحي دکوراسيون يک خانه ميتواند آن را به يک خانه سبز واقعي تبديل کند.
چرا طراحي فضاي سبز داخلي؟
در معماري شاخهاي جذاب به نام دکوراسيون داخلي سبز داريم. اين سبک خصوصاً در بين خانوادههاي جوان موردتوجه و استقبال قرارگرفته و معماري پايدار هم گفته ميشود. آلودگي هواي شهرها ما را مجبور کرده کمي سبک زندگي خود را تغيير دهيم. به همين دليل بعضي خانوادهها از شهرهاي بزرگ کوچ کرده و به حاشيه شهر، شهرهاي کوچک يا مناطق روستايي نقلمکان ميکنند. عدهي ديگر هم تلاش ميکنند با کمک طراحي فضاي سبز داخلي، کيفيت زندگيشان را بالا ببرند.
طراحي داخلي سبز ميگويد که تمام عناصر، چيدمان و ابزارها بايد با طبيعت سازگار باشند. مثلاً استفاده از نور طبيعي در يک خانه سبز بسيار ضرورت دارد. استفاده از گياهان، عناصر چوبي و قابل بازيافت هم بخش ديگري از قوانين معماري سبز است. معماران سبز تلاش ميکنند که فوايد و مزاياي طراحي فضاي سبز داخلي را براي مردم توضيح دهند. ازآنجاکه مسئله محيطزيست يک مسئله عمومي است، بايد با مشارکت همه ما حل شود.
مزاياي داشتن يک خانه سبز چيست؟
بعضي اعتقاد دارند هدف نهايي معماري سبز پايداري ساختمان است. اما من فکر ميکنم نهتنها پايداري ساختمان، که پايداري و بقاء ما هم از اهداف معماري سبز است. يعني اينکه ساختمان به شکلي طراحي شود که هم نيازهاي خودش و هم احتياجات ساکنانش را برطرف کند. درک اين مسئله در حال حاضر کمي مشکل است. اما در آينده? نهچندان دورودراز ساختمانهاي سبز جايگزين خانههاي فعلي ميشوند. طراحي خانه سبز هم براي صاحبخانه و هم محيطزيست نتايج مثبتي به همراه دارد. در ادامه تعدادي از مزاياي داشتن يک خانه سبز را ميبينيد:
- سازگاري و حفظ محيطزيست
- بهبود کيفيت هوا
- افزايش انرژي و کاهش علائم افسردگي
- افزايش خلاقيت
- تعديل دما
- ايجاد عايق صوتي
- کاهش اتلاف انرژي
- افزايش اميد به زندگي
راهکارهايي براي داشتن يک خانه سبز
- گل و گلدان
بدون گلها و گياهان خانه سبز هيچ معنايي ندارد. يا بهتر بگويم داشتن يک خانه سبز باوجود گياهان در محيط خانه معنا پيدا ميکند. در طراحي فضاي سبز داخلي ميتوانيد از انواع گلدان و فلاورباکس کمک بگيريد. گياه موردعلاقهتان را انتخاب کنيد و در گلدان بکاريد. يک گوشه دنج و نورگير براي آن پيدا کنيد. از اين به بعد فقط بايد مراقب آب و غذاي همخانه جديدتان باشيد. در انتخاب گياه مطمئن شويد که شرايط کافي براي نگهداري از آن را داريد. چون بعضي گياهان در فضا خانه زود پژمرده ميشوند. به نظر من گياهان آپارتماني و انواع بونساي انتخاب خوبي هستند.
- ديوار سبز
جز کوبيدن قاب عکس, تابلو، ساعت و مجسمه چه کار بهتري با يک ديوار ميشود کرد؟ حقيقت اين است که ديوارها بيشتر از هر بخش ديگري از ساختمان به ما براي انجام کارهاي خلاقانه فضا ميدهند. اين مساحت زياد اکثر وقتها خالي و بياستفاده ميماند. با ايجاد ديوار سبز با يک تير دو نشان ميزنيد. اول اينکه از حجم سادگي و خلوت ديوار کم ميکنيد و دوم اينکه يک فضاي سبز عمودي ايجاد ميکنيد.
ديوار سبز انواع مختلفي دارد که با توجه به بودجه و کاربرد آن ميتوانيد يکي را انتخاب کنيد. من ديوار سبز خزهاي را براي ساخت يک قاب يا حتي پوشاندن کل ديوار پيشنهاد ميکنم.
- حوض و آبنما
براي داشتن حوض و آبنما لازم نيست حتماً حياط داشته باشيد. نمونههاي جمعوجوريتري هم براي استفاده در منازل ويلايي و آپارتماني وجود دارد. صداي جريان يافتن آب در فضاي خانه حال همه را خوب ميکند. ميتوانيد بخشي از خانه را به اين المانها اختصاص دهيد. بد نيست گلدانهايتان را هم در نزديکي حوض و آبنما بچينيد تا آنها هم حس کنند در خانه هستند.
- تراس سبز
اگر در خانه خود بالکن، تراس يا بهارخواب داريد جاي خوشحالي است. چون يکي از راهکارهاي من براي داشتن يک گوشه سبز در خانه، ايجاد فضاي سبز در تراس منزل است. تراس سبز را ميتوانيد خودتان بسازيد يا اينکه از متخصص کمک بگيريد. ميتوانيد کف آن را با چمن بپوشانيد يا از انواع گلدان و گياهان رونده استفاده کنيد. تراس شما ارتباط مستقيمي با فضاي بيرون دارد. با ساخت يک تراس سبز هم خودتان از آن بهره ميبريد و هم همسايههايتان.
- يک شرکت طراح فضاي سبز
قرار نيست که همه کارها را بهتنهايي انجام دهيد. اگر قصد انجام تغييرات اساسي داريد، از يک شرکت طراح و مجري فضاي سبز مشاوره بگيريد. معمولاً اين شرکتها با توجه به بودجه و شرايط خانهي شما، پيشنهادهاي خوبي ارائه ميکنند. پس در اينترنت جستجو کرده و يک شرکت متخصص در معماري سبز را پيدا کنيد.
مرور آنچه گفتيم
به انتهاي اين مطلب رسيديم. درباره خانه سبز و ويژگيهاي خاص آن خيلي صحبت کرديم. از اهداف، چيستي، چرايي و حتي درباره مزاياي داشتن خانه سبز گفتيم. اميدواريم اين مطلب براي شما جذاب بوده باشد. اگر شما هم ايده سبزي براي داشتن يک خانه سبز داريد با ما به اشتراک بگذاريد. ما در شرکت ايده سبز ايدههاي سبز شمارا به واقعيت تبديل ميکنيم.
منبع: فروشگاه آريانا بهشت